Masterplan

De Vlierlanden kent verschillende woonsferen met daarin woonvlekken, waarvan de exacte omvang en indeling nog niet vaststaan.

Iedere woonsfeer heeft een eigen karakter. Van een dorpse uitstraling tot landelijk wonen aan de rand van het bos. De verschillende woonsferen worden samen met de toekomstige bewoners concreet uitgewerkt op buurt- en kavelniveau. Het plan wordt dus niet achter de tekentafel bedacht. Als toekomstige bewoner van De Vlierlanden heb je veel vrijheid bij het realiseren van het huis en de woonomgeving van jouw dromen. Natuurlijk zijn hierbij wel een aantal kaders en uitgangspunten waarmee je rekening moet houden. Deze staan in het Masterplan.

Wegen


Je wilt je nieuwe woning natuurlijk op een goede manier kunnen bereiken met de auto, op de fiets of te voet. Het is dus belangrijk dat de wegen logisch aangelegd worden en goed op elkaar aansluiten. De Vlierendreef en de Broekbossedreef gaan de ruggengraat vormen van het woongebied. Vanaf die wegen kun je via de woonstraten je eigen buurt bereiken. In het masterplan staat de bouwstenen voor de woonstraten.

Water en groen

In De Vlierlanden woon je op de grens van de woonwijken van Ommen en het omliggende buitengebied. Het is er dus in de basis groen, met authentieke beplanting die goed past bij het landelijke en agrarische karakter van het gebied. Bestaand groen wordt behouden. Voor de invulling van de rest van het groen in de wijk zijn vele vormen mogelijk. Denk aan houtsingels, weiden, hagen, boomgaarden en moestuinen.
Er is ook ruimte voor water. Sommige gebieden liggen daarom wat lager en regenwater wordt opgevangen in bestaande watergangen en wadi’s en vervolgens afgevoerd. Zo houden we in De Vlierlanden droge voeten. Ook hiervoor geldt dat de uitgangspunten op hoofdlijnen vastliggen. De uitwerking vindt plaats bij de ontwikkeling van de verschillende deelgebieden, wanneer duidelijk is waar woningen gebouwd worden en welk type woningen.

Parkeren

In De Vlierlanden zijn geparkeerde auto’s uit het zicht. Waarschijnlijk wil je de auto wel dichtbij je eigen woning parkeren, als het even kan op eigen terrein. En als vrienden of familie op bezoek komen, wil je dat zij hun auto ook in de buurt kunnen parkeren. Parkeren in de woonstraten kan op verschillende manieren: langs de straat of in parkeerhoven en parkeerpockets. De bouwstenen voor parkeren in het masterplan bieden je de nodige inspiratie.

Type woningen

Iedere woonwens is anders. Hoe ziet jouw droomhuis eruit? Wat voor kleur heeft die woning en welke materialen wil je gebruiken? Wil je een aanbouw? In De Vlierlanden krijg je de vrijheid om invulling te geven aan jouw woonwens en droom. Het is wel prettig als je hierbij een richting hebt zodat de woningen bij elkaar en in de directe omgeving passen. Daarom word je in De Vlierlanden uitgedaagd om een woning te ontwerpen die verwijst naar wat er nu al in de omgeving te zien is, maar wel in jouw eigen stijl. Hierdoor ontstaat een bijzondere en gevarieerde buurt. In het masterplan lees je hoe je op jouw manier invulling kunt geven aan vrijheid bekijk de inspiratieregels die je richting geven.

Duurzaam bouwen

Duurzaamheid levert ons allemaal iets op. Als je jouw woning zo energiezuinig mogelijk bouwt, bespaar je maandelijks flink op de energierekening. Er komen steeds meer technologische ontwikkelingen waarvan je kunt profiteren. Kijk dus goed om je heen naar wat er allemaal mogelijk is. Duurzaamheid gaat verder dan energiebesparing. Het betekent ook weten wie je buren zijn en ruimte om elkaar te ontmoeten en te ondersteunen. Bouw samen met je toekomstige buren aan een duurzame buurt.