Droomhuis aan de Marckerichter in de Vlierlanden bijna klaar - interview bouwers

Bart en Henrike Grondman namen in november 2015 een optie op een kavel in de Vlierlanden in Ommen. Over een kleine drie maanden is hun droomhuis klaar en kunnen ze er gaan wonen.


Vakantiewoning
Momenteel vertoeft het gezin op vakantiepark de Lindenbergh, samen met een groot aantal toekomstige buren die nu ook aan het wachten zijn op hun nieuwe woning. Henrike: “Wij hebben de gok genomen om eerst de kavel op de Vlierlanden te kopen en daarna pas ons eigen huis aan de Korenbloemstraat in Ommen te koop te zetten. We hadden ons oude huis heel snel verkocht, gewoon via Facebook. Binnen twee weken waren we het kwijt. De sleuteloverdracht aan de kopers is maandag 28 november geweest.” Ter overbrugging verblijven Bart en Henrike en hun twee kinderen in een vakantiebungalow. “We hebben best even een vakantiegevoel nu”, lacht Bart.

Plannen
Bart is geboren en getogen in hun inmiddels verkochte huis dat hij in 2008 van z’n ouders overnam en waar ze een half jaar later gingen samenwonen. Zijn ouders verhuisden naar een woning met gelijkvloerse voorzieningen. “We hebben in die periode een keer gekeken bij een andere woning tijdens een open huizen dag. We hadden best interesse in dat huis, maar helaas was het al heel snel verkocht.” 

Nieuwbouw
Het gevoel van iets anders willen of iets nieuws willen bouwen bleef, maar het stel kwam geen geschikte te koop staande woning meer tegen in Ommen. Totdat hun oog viel op het nieuwbouwplan van de Vlierbrink. “We hebben de kavelkaart bekeken en waren meteen verkocht. We hebben een kavel op een prachtige plek uit kunnen kiezen, vlakbij het fietsbruggetje over het water”, zegt Henrike.

Ontwerp
Toen de kavel was uitgekozen kon het stel plannen gaan maken voor het ontwerp van de woning. Bart: “De enige restrictie vanuit de gemeente was dat de woning een dorps en landelijk karakter moest hebben. We hadden nog steeds de woning van de open huizen dag in ons hoofd en wilden graag een soortgelijk huis laten bouwen. Ik ben daarom bij die woning langs gegaan, heb aangebeld en ons plan uitgelegd. We mochten de bouwtekeningen van de bewoner lenen waardoor de architect ermee aan de slag kon. De plannen zijn in de Welstandscommissie van de gemeente beoordeeld en ze hadden wel wat kleine opmerkingen en aanbevelingen. Maar we kregen uiteindelijk zelfs een compliment. De woning die wij wilden bouwen was er één van de soort die ze graag zien in de Vlierlanden.”

Bouwen
Een neef van Bart die aannemer is, heeft de woning gebouwd. Begin juli werd met de bouw gestart. “Ik wilde het huis graag voor de winter onder de kap hebben. Dat is gelukt”, vertelt Bart. Zelf heeft hij tijdens de bouw ook veel kunnen doen met hulp van zijn familie. Ik ben natuurlijk geen metselaar maar sjouwen met stenen kan iedereen.”

Zonnepanelen
De woning van Bart en Henrike is een zogeheten laagbouwwoning met een steile kap. “Het is een ruime woning met een grote woonkeuken aan de achterzijde en een L-vormige woonkamer. We hebben een vrij grote inpandige garage, daardoor oogt het huis ook groot. Ook hebben we twaalf zonnepanelen op het dak geplaatst. We verwachten dat we op elektragebied ongeveer zelfvoorzienend kunnen zijn.” Het stel heeft erg veel zin om er straks te gaan wonen. “Het bijzondere van de straat is dat er op bijna elk adres wel iemand een connectie heeft met het onderwijs. Dat zal straks gezellig worden in de vakanties”, zegt Henrike die zelf ook basisschoolleerkracht is.