Ontdek Ommen

Hanzestad Ommen ligt aan de oevers van de Vecht. Ommen is groen, gastvrij en inspirerend. Het groene karakter van Ommen gaat in een goede harmonie met het wonen, leven en recreƫren. Ommen kent een rijke historie en heeft sinds 1248 stadsrechten. Ommen maakt deel uit van het Overijsselse Vechtdal (een regio gelegen tussen Zwolle en de Duitse grens) en telt circa 17.400 inwoners.

Ommense landschappen

Ommen heeft een veelzijdig landschap. In het zuiden kenmerkt zich dit tot een heuvelachtig landschap met bossen met naald- en loofbomen en heidevelden op de Archemerberg, de Lemelerberg en de Besthemnerberg. Verscholen in de bossen bevinden zich enkele kleinschalige natuurreservaten, waaronder De Meertjes en de zandverstuiving Sahara. Aan de noordkant van de gemeente ligt een totaal ander landschap: rustieke oer-Hollandse landerijen met langgerekte lanen met prachtige bomen in een weidse omgeving. In het midden wordt deze landschappen doorsneden door het rivierenlandschap met de Vecht en de Regge. 

Cultuur

De rijke historie van Ommen is op veel plaatsen nog duidelijk zichtbaar. Verspreid door de gemeente vind je diverse landgoederen, kastelen, molens en kerken uit vroegere tijden. Daarnaast zijn er ook diverse cultuurhistorisch waardevolle buurtschappen zoals Beerze en Ommerschans. Ook de diverse musea in de gemeente tonen het interessante verleden van Ommen. De liefhebber van hedendaagse cultuur komt aan zijn trekken in de diverse galerieën en beeldentuinen en bij tentoonstellingen. Of pak eens een avondje theater of laat je verrassen in de openlucht in het bostheater.

Voorzieningen

Ommen kent een breed scala aan voorzieningen. Mede dankzij de vele bezoekers heeft Ommen een uitgebreid voorzieningenniveau. Naast zwembaden en sporthallen, ligt aan de oostkant van Ommen een omvangrijk sportpark met voorzieningen op NOC*NSF-niveau. Ook op het gebied van gezondheidszorg is alles in Ommen aanwezig; tandartsen, huisartsen, fysiotherapeuten en daarnaast heeft Ommen een eigen polikliniek. Het gezellige winkelcentrum gelegen aan de Vecht heeft een ruim aanbod aan winkels en supermarkten. 

Toerisme en recreatie

Ommen heeft van oudsher een grote aantrekkingskracht op recreanten en toeristen. Er is een ruim aanbod en een grote diversiteit aan overnachtingsmogelijkheden van luxe hotels en Europese topcampings tot aan eenvoudig kamperen in de natuur, bed en breakfasts en boerencampings. Er is voor ieder wat wils. 

Onderwijs

Van klein tot groot kunnen kinderen het onderwijs in Ommen volgen. Vanuit iedere stroming wordt in Ommen onderwijs aangeboden. Ook in de kleinere kernen zijn basisscholen aanwezig. En vaak in combinatie met andere activiteiten behoren zij tot de motor van deze samenleving. Het  Vechtdalcollege biedt vervolgonderwijs van vmbo tot vwo.

Mobiliteit en vervoer

Ommen is zowel met het openbaar vervoer als met de auto vanuit alle windstreken goed te bereiken. En met de uitvalswegen naar Hoogeveen, Zwolle, Twente en Deventer kun je als inwoner vanuit Ommen zonder files snel op je bestemming komen. Het station van Ommen bevindt zich op 10 minuten loopafstand van het centrum. De treinen van de Vechtdallijn rijden in de spits ieder kwartier en sluit aan op het landelijk spoornet.